Az egész éven át tartó esküvő szezon gyöngyszeme a zöld esküvő ültethető növényekkel.

De miről is van szó pontosan?

Az esküvőszervezés szerteágazó folyamatában a fő sarokpontok mentén elkezdődik a részletes szervezés. Az időpont, a helyszín, a zene, és étel-ital választás forgatagában a menyasszonyi ruha és kiegészítői, mint a csokor és a dekoráció, a legfontosabb elemekké válnak a menyasszony számára.

Lehetünk úgy tudatosak, hogy közben a duplán zöld mellett döntünk, azaz környezettudatosan és dekoratívan választunk.

Hogyan lehetünk zöldek az esküvőnkön?

A rengeteg lehetőség közül most olyan ötleteket mutatok be, amelyben a virágos dekorációkhoz használt növények elültethetőek, így nemcsak emlékként őrizhetitek őket, hanem csökkentettétek az ökológiai lábnyomot is. Most olyan ötleteket láthattok, ami a virágkötészet szempontjából a teljes esküvőre egységes hatást biztosít.

Korábban már itt olvashattatok a duplán zöld esküvőről ahol a menyasszonyi csokor és a vőlegény kitűző letisztult formában készültek. A menyasszonyi ruhától és alkati adottságoktól függően egyéb csokorformák is szóba jöhetnek.

Pozsgás menyasszonyi csokor

Pozsgás menyasszonyi csokor

 

Ebben a csokorban részben vágott virágok és növények vegyesen kerültek. Vágott virágok esetében a szabadföldi termesztésből származó, biológiailag lebomló kezeléssel termesztett virágok a lehetnek a legjobb választás. Ezeknek a szezonális kombinációjával a helyi termelést támogatjátok, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomot.

Abban az esetben, ha olyan duplán zöld esküvőt szeretnénk, és a növényeket virágok nélkül zöldekkel szeretnénk megoldani, jó választás a felelős gyűjtésből származó vegyes zöldek használata is. Ebben az esetben olyan zöldek kerülnek felhasználásra, ami például az erdőgazdálkodás egyensúlya miatt kerül begyűjtésre.

Asztaldekorációk esetében hasonló virágok felhasználásával egységesíthetjük az összképet.

Esküvői asztaldekoráció

Asztali futó pozsgásokból
Képforrás: Pinterest

Érdekes választás lehet, ha koszorúslányok karperecet viselnek, melyek növényragasztó segítségével kerülnek rögzítésre, és a könnyű szaporíthatóság miatt ezek a pici kis növények is ültethetőek.

Esküvői ékszer

Esküvői karperec élő növényekkel

 

A tortadekoráció hasonló módon hozható összhangba a dekoráció többi elemével.

Köszönő ajándéknak pedig egy-egy növény valódi zöld megoldás lehet, hiszen ezek az egyszerű, de csodálatos növények könnyen gondozhatóak, könnyen szaporodnak, így valódi emlékei lehetnek az esküvőnek.

Köszönő ajándék pozsgás növényekből

Köszönő ajándék pozsgás növényekből

 

Ezt a fajta dekorációt azért szeretem nagyon, mert arany középutat mutat dekorációs hatásban és a fenntarthatóságban is és egyben magyar termelőktől is beszerezhetőek, tehát még a rövidláncú kereskedelem is érvényesül.