A téli erdőt járva a zöld minden árnyalatában pompázó mohafélék mindig elvarázsolnak és, ha már nyakig ülünk a télben, olyan workshop téma jutott az eszembe, ami megdolgozza a kezünket és a lelkünket is.

Ahogy a jeges reggelek és zúzmarás nappalok váltják egymást, milyen jó friss földdel, virágokkal és friss mohával dolgozni.  Így jutott eszembe a Kokedama workshop ötlete.

Képforrás: Pinterest

Meggyúrhatjuk magunknak saját földgombócainkat és növényes dekorációkat készítünk együtt. Régi-új téma a kokedama – mohás földgombócba ágyazott növények készítése és igazán aktuális, amikor odakint megfagy a világ.

Képforrás: Pinterest

Maga a gondolat, hogy földdel és virágokkal lenne jó dolgozni, friss lendülettel alkotni, feltöltődni a télben olyan további inspirációkat hozott, ami nagyon izgalmasra kerekítette a kokedamas workshopot.

Mi történik akkor, amikor a virág és az otthon találkozik? (Hol máshol is találkoznának, mint otthon?)

Minden csokor virág, szobanövény és dekorációs tárgy otthon kap helyet.

Képforrás: Pinterest

És mi történik, amikor a virágkötészet és a lakberendezés találkozik?

Az otthon tere kitágul és a dekorációt elhelyezzük benne.

Képforrás: Pinterest

Hogyan is tesszük ezt?

Hirmann Ildi lakberendező ebben segít:

„Hogyan dekoráljunk kokedamával, avagy kokedama a lakberendezésben?

Ha valami egyedivel szeretnénk dekorálni otthonunkat, az egyik legkézenfekvőbb megoldás a kokedama. A japán kertművészetből indult kis zöld „mohagolyó” szinte bárhol jól mutat a térben.

Lerakhatjuk a dohányzóasztalra egyesével vagy csoportosan, akaszthatjuk az ablak elé, vagy felfüggeszthetjük a fürdőszobában: szokatlan formavilágával egyedi, művészi ízt fog adni az adott enteriőrnek.

Képforrás: Pinterest

Elhelyezhetjük külön kis falfülkében, vagy egy képkeretben a falon, de többet egymás mellé belógatva akár térelválasztóként is funkcionálhat. Önállóan, egy-egy kokedama csak „asszisztál” a térhez, csoportban elhelyezve fókuszpontot adhat neki. Üde zöld színével nemcsak a fehér, illetve pasztell háttér előtt érvényesül, de egy sötét, fekete fal is kiemeli szépségét és egyediségét.

Hogy melyik lakberendezési stílushoz milyen kokedama illik, azt egyrészt a mohalabdába beültetett növényke karaktere, másrészt a kokedamához használt alátét/függeszték anyaga, színe, és formája határozza meg. Ezekből mindig olyat válasszunk, ami illik a lakásunk stílusához, berendezéséhez.

Egy rusztikus, country stílusú konyhában például egy fonott kosárkán elhelyezett, színes virágú kokedama fog jól mutatni, míg a laza levélzetű aszparágusz egy skandináv otthonban egy olvasófotel mellé belógatva. Ha a kis pozsgásnövénnyel beültetett kokedamánkat egy egyszerű vonalú üvegvázába rakjuk, vagy egy faágra akasztjuk, letisztult, minimalista hatást érhetünk el vele.

Ugyanakkor van néhány szabály, praktikus tanács, amit érdemes figyelembe venni, ha kokedamát szeretnénk az otthonunkba.

Ha többet szeretnétek tudni a témáról, várunk titeket a workshopon, ahol további lakberendezési tippeket, ötleteket osztunk meg veletek!”

Képforrás: Pinterest

Új látásmód

Nagyon izgalmas számunkra is ez az új látásmód, ahogy összekombináljuk a mindkettőnk számára legfontosabb teret, az otthont. Nemcsak ezen a workshopon, de ebben az évben jó néhány olyan témát találtunk ahol örömmel dolgozunk együtt veletek is!

Mindkettőnk életének és szakmájának a legfőbb bázisa az otthon.

Innen indulunk, ide térünk vissza és ezt a teret gondoljuk újra és újra. Hirmann Ildi lakberendezőként, én pedig az otthonná vált teret koronázom meg virágos kiegészítőkkel és dekorelemekkel.

Ebbe a közös alkotói térbe várunk titeket sok szeretettel február 8-án délelőtt!

Jegyek itt vásárolhatóak!

Várunk titeket szeretettel:

Ildi & Ildi