Lakberendezés és dekorációs virágkötészet kéz a kézben

Egy erdei séta alkalmával jutott eszembe, hogy felhívjam Hirmann Ildikó lakberendezőt, és megkérdezzem, mit szólna hozzá, ha az idei évet egy különleges játékkal fűszereznénk meg:

  • minden hónapban kiválasztunk egy virágot vagy növényt, és hagyjuk magunkat inspirálódni.

Ildivel mindketten lelkesen határoztuk el magunkat a közös játékos, inspirációs munkára.

Mindketten szabadon játszunk és megmutatjuk nektek, hogy a színek, formák, illatok, textúrák hogyan hatnak a lakberendezőre és a virágkötőre.

Hogyan inspirálódik két szakember, két különböző szakterületen, de ugyanabban a térben? 

Montázs: Hirmann Ildikó

A lakberendező  szakmai tudása a tér praktikus, jól használható és kényelmes  kialakításán kívül a formák, színek, textúrák játékával segít a stílus kialakításban. Amíg ez a tér rendeződik közös munkában a virágkötészettel a dekoráció koronázza meg azt a munkát amitől egyedivé válik a tér.

Ebben a  térbeli összefonódásban inspirálódunk hónapról- hónapra.

Januárban egy nagyon is téli és izgalmas témával, a zúzmóval hangolódtunk össze.

Hirmann Ildikó zúzmós ihletését a japandi stílus is kiegészíti:

Montázs: Hirmann Ildikó

„Egy montázst állítottam össze nektek a 𝐣𝐚𝐩𝐚𝐧𝐝𝐢 stílusról. Hogy miért éppen erről, és mi köze ennek a zuzmóhoz?
Az előbb már utaltam rá, hogy ez csak majdnem növény, hiszen egysejtű moszatok és gombák szimbiózisban együtt élve alkotnak egy tökéletesen működő egységet.
Ugyanez a helyzet a japandi stílussal is: a skandináv (hygge, otthonosság) és a japán (wabi-sabi: megtalálni a szépséget abban, ami nem tökéletes) stílusok keverednek és egészítik ki egymást egy harmonikus, letisztult és nyugodt környezetet létrehozva, válaszként a minket körülvevő felgyorsult világra.
Ez jelenik meg a kézművesség iránti feltétlen tiszteletben, a neutrális színekben, tónusokban és a természetes anyagok használatában is. A rendszerezés (Marie Kondo!) ebben a stílusban is fontos szerepet játszik: a letisztult, harmonikus, nyugodt, kacatoktól mentes térben könnyebb feltöltődni és kipihenni magunkat egy rohanós nap után.


Virágdíszek

Egyszerű formák

Nekem az egyszerű formák világában a külső- belső koszorúk harmóniája jutott eszembe a zúzmóról, de mint nagyon sokszor a munkámban, csak menet közben derül ki, mi is alakul a kezem alatt. Egy eredeti elképzelés gyakran megváltozik ahogy az anyagok alakulnak a kezeim között.

Montázs: Hirmann Ildikó

Aznap, amikor első posztot kitettük zúzmós inspirációnkról, fantasztikus élményben volt részem: egy délutáni séta alkalmával olyan bokros ösvényre tévedtünk, ahol zúzmó hátán zúzmó borította az ágakat. És nemcsak, hogy zúzmó kápráztatta csodában volt részem, de másnap egy olyan kézápoló szettet kaptam ajándékba, melyben az ázsiai hangulat keveredik az amszterdami polgári élet hangulatával és illatkompozíciójával is egyben.

Hamarosan olvashatjátok és láthatjátok februári inspirációnkat, addig is éves workshopjainkról itt olvashattok!