Tudom, hogy furcsának tűnhet, amikor más zöldhulladékos zsákjával sétálok haza, de hasznosítani azt, ami másnak szemét, alkotni a zöldhulladékból- nekem nagyon jó érzés.

A napokban, ahogy a lányaimmal hazafelé tartottunk, észrevettem egy halványan átlátszó zöldhulladékos zsákot az egyik ház előtt.

Odaléptem a zsákhoz, és jól szemügyre vettem. Meg is tapogattam, körbejártam, felemeltem, megnyomogattam, hitetlenkedtem egy darabig, azután megfogtam és a vállamra vettem, hogy megmentsem.

Zöldhulladékos zsák kincsekkel megtöltve

A hátam mögül persze hallgattam a megjegyzéseket: – Anya mit csinálsz? Ne már! Ez tök ciki! – Anya ezt most tényleg hazahozod?

A zöldhulladékos zsák tartalma

Otthon kiborítottam a zsák tartalmát, és boldogan forgattam a csodásabbnál csodásabb Annabella virágfejeket benne. Ez a krémszínű hortenzia fajta imádott virágaim egyike. Némi irigység is végigfutott bennem, ahogyan egyik másik virágfejet kézbe vette, mert az én bokromon, iden nyáron ehhez képest mini fejek nyíltak.

Virágfejek megtisztítva
Hatalmas virágfejek megtisztítva várják második, csodás életüket

Szétterítettem a virágokat, leszedegettem a nem odaillő zöldhulladék darabokat róluk, majd hagytam őket kicsit száradni.

Határtalan izgalom járt át, lelki szemeim előtt láttam már hogyan fogom felhasználni ezeket a csodás virágokat. Alig vártam, hogy koszorút készíthessek a belőlük.

Ez a rengeteg alapanyag adta magát, hogy egyszerűen és könnyen készítsek belőlük koszorút. A legegyszerűbb dolgokat szeretem a legjobban. Azt szeretem, ha az egyszerű dolgok könnyen meg is valósíthatóak és ez most így alakult.

Többféle módon lehet koszorút készíteni, ezek a virágfejek már szárazak voltak, ezért drótból “u” tűt hajlítottam és úgy készítettem el a koszorút. Ha szeretnétek ti is hasonlóan koszorút készíteni, bármilyen jól száradó virágból, akkor ezekkel az “u” tűkkel, a szalma alaphoz képest ferdén lehet könnyen rögzíteni a virágokat.

Száraz virágfejekből készült koszorú

A virágfejek megmentése után a zöldhulladékos zsák mérete nemcsak, hogy negyedére csökkent, de olyan alapanyaghoz jutottam, amivel szeretek dolgozni. Így tudtam a zöldhulladékot újrahasznosítani egyszerűen és könnyen.

Az “Anyanemáreztökciki!” érzés is feloldódott a lányaim szívében, lassan megszokják ezt is, ahogyan azt is, amikor autóban utazva az anyós ülésről kiáltok megálljt a férjemnek, kiveszem a metszőollót a kesztyűtartóból és faágakkal, lehullott termésekkel, és egyéb csodákkal pakolom tele a csomagtartót. Természetesen a csomagtartó takarítását mindig vállalom egyes hadműveleteim után.

Friss virágnól készült hortenzia koszorú elkészítését itt nézhetitek meg, koszorúkötés technikával.

Fenntartható virágkötészetről itt olvashattok bővebben, vagy látogassatok el Facebook oldalamra.