Kokedámával először egy német dekorációs magazin címlapján találkoztam. Annyira lenyűgözött a látványa, hogy azonnal bele is szerettem egyszerű formájába és különleges stílusába. Sőt nemcsak, hogy bele is szerettem, magamnak is készítettem néhányat, majd hamarosan egy kisebb workshop keretén belül pozsgásokból készítettünk is néhány mohagombócot nagy sikerrel.

Egy időre a workshop-ok háttérbe szorultak az életemben, majd az idei év elején, megint motoszkálni kezdett bennem a „workshop fíling”. Megint nagy vágyat éreztem magamban erre a fajta közösségi életére, arra,  amikor néhány órára egy hullámhosszon dolgozunk.

“Workshop fíling”

Felébredt benne megint az érzés, hogy milyen jelen lenni, amikor megoszthatom azt, amit tudok, milyen érzés kitalálni, elindítani a folyamatot, majd készülődni és megérkezni egy workshopra.

Annak ellenére, hogy a néhány órás kikapcsolódás komoly és hosszas háttérmunkát igényel, annak a néhány órának a hatása napokig velem marad. Még nem fejtettem meg a teljes titkát annak, hogy miért is olyan jó így együtt alkotni, de az biztos, hogy olyankor teljesen jelen vagyok, adni tudom azt, amit már tudok, aki vagyok és ez mindig jó érzéssel tölt el.

Az idei kokedáma workshop szinte berobbant az életembe:

azután, hogy már kezdett motoszkálni bennem a workshop-os  jó érzés, kint jártam az erdőben edzeni és az aljnövényzetet szemlélve, beugrott a kokedáma ismét. Nem sokkal később Hirmann Ildivel épp a januári inspirációs témánkhoz illő lakberendezési stílusról beszélgettünk, amikor Ildi egyszercsak megkérdezte tőlem: ismered a kokedámat? Ebben a pillanatban minden kirakós a helyére került: kokedáma workshopot csinálunk együtt.

Igazán izgalmas volt ez a készülődés, hiszen nagy figyelemmel válogattam a növényeket, készítettem a próba kokedámákat, hogy minden lépésnél és nehézségi foknál pontos segítséget tudjak majd nyújtani. Ezzel egy időben Ildivel megosztottuk a feladatokat is, és ő maga is nagy izgalommal készült az előadására.

Az izgalmak a workshop reggelén tovább fokozódtak, hiszen fontos számunkra, hogy úgy érkezzetek, hogy már mi is „megérkeztünk” és figyelmünket már csak rátok és az alkotói folyamatra tudjuk irányítani. Tehát az előkészületek hosszas listáit kikpipáljuk és nagyon izgulunk, hogy jól sikerüljön minden.

Megtörténik a bemutatkozás, és lassan szépen mindenki megérkezik magához. Ahogyan hallgatom Ildi lakberendezési tanácsait, teljesen felfrissülök, és leenged bennem a szervezés feszültsége is. Majd ahogyan elkezdjük gyúrni a földet, és a nehéznek tűnő mozdulatokban látom, hogy a kezetek egyre könnyebb folyamban formál, ráébredek, hogy ezért szeretem a „workshop fílinget.”

Az idei évre tervezett továbi workshopokról itt olvashatsz.